Te-ai săturat de aerul poluat al Bucureștiului? Ce zici dacă poți contribui chiar tu la îmbunătățirea calității aerului?
Iată ce trebuie să știi!
Mașinile eliberează în aer poluanți atmosferici care sunt dăunători sănătății. Cu siguranță știai asta! Acestea includ oxizi de sulf (SOx), oxizi de azot (NOx), compuși organici volatili (COV), particule (PM), monoxid de carbon (CO) și substanțe toxice precum mercurul.
De ce staționează oamenii cu motorul pornit?
Există multe motive pentru care oamenii își opresc vehiculele dar nu și motorul, cum ar fi: să asculte radio, pentru că este frig afară sau poate parcarea este cu plată dar ei “nu stau mult”.
Un alt motiv cu adevărat important este că, de foarte multe ori, oamenii nu cunosc efectele folosirii motorului la ralanti, cum ar fi: 10 secunde de ralanti folosesc mai mult combustibil decât oprirea motorului și repornirea acestuia.
Ce este ralanti pe înțelesul tuturor?
Un vehicul la ralanti este unul al cărui motor funcționează atunci când este parcat sau nu este utilizat.
De ce ralanti este o problemă?
Vehiculul la ralanti este una dintre cele mai mari probleme în rândul șoferilor de astăzi. După ce vei citi textul integral, îi vei vedea peste tot: în parcare la Mall vorbind la telefon, în fata școlii așteptând copilul, la coadă la McDonald’s, lângă un loc de joacă descărcând colete sau în parc, o mașină de utilitate publică. Ținerea motorului pornit în staționare este o risipă de bani și resurse naturale, se poate deteriora vehiculul, afectează grav mediul și ne dăunează sănătății.
Risipa de bani și resurse naturale:
Zece secunde de mers în gol pot folosi mai mult combustibil decât oprirea motorului și repornirea acestuia. Dacă sunteți oprit mai mult de 10 secunde – cu excepția traficului – opriți motorul, veți economisi combustibil și bani oprind vehiculul și apoi reporniți-l când sunteți gata să conduceți din nou. La fiecare 10 minute de mers în gol vă costă cel puțin o zecime de litru de combustibil irosit – și până la patru zecimi de litru dacă vehiculul dvs. are un motor cu opt cilindri. Nu există nicio îndoială în acest sens – ralanti nu te duce nicăieri. În schimb, risipește combustibil, bani și dăunează mediului.
Ne deteriorează vehiculele:
Ralanti nu este un mod eficient de a vă încălzi motorul, deoarece vehiculul dvs. este alcătuit din multe părți în mișcare. Pentru a încălzi în mod corespunzător transmisia, anvelopele, suspensia, direcția și roțile, trebuie să ieșiți încet. Motorul nu trebuie încălzit pe loc mai mult de 15-20 de secunde, o spun specialiștii.
Afectează mediul:
Rețineți că 3.7 litri de benzină pe care îi utilizați, produc aproximativ 19 kilograme de dioxid de carbon. Benzina este bogată în carbon, este transformată în CO2 atunci când este arsă în prezența oxigenului. Dacă sunteți un șofer tipic care conduce 20 000 km în fiecare an, emiteți mai mult de patru tone de CO2 pe an – aceasta este de trei ori greutatea mașinii dvs.!
Ne dăunează sănătății:
În Anglia, decesul unui copil de numai 9 ani ( Ella Kissi-Debrah) ce suferea de astm și expusă excesiv poluării aerului, a dus către prioritizarea îmbunătățirii aerului de către autorități. “The whole of Ella’s life was lived in close proximity to highly polluting roads. I have no difficulty in concluding that her personal exposure to nitrogen dioxide and PM was very high.”
Copiii sunt deosebit de vulnerabili la poluarea aerului, deoarece respiră mai repede decât adulții și inspiră mai mult aer pe kilogram de greutate corporală.
Mulți oameni cred că sunt protejați de poluarea aerului dacă rămân în interiorul vehiculelor lor. Nu este așa, potrivit unui raport al Centrului Internațional pentru Evaluarea tehnologiei (CTA), s-a constatat că expunerea la majoritatea poluanților auto, inclusiv compuși organici volatili (COV) și monoxid de carbon (CO), este mult mai mare în interiorul vehiculelor decât la marginea drumului.
Prevalenţa astmului infantil a crescut alarmant în ultimii 30 de ani în România la copiii cu vârste cuprinse între 13 şi 14 ani, aceasta fiind corelată cu un grad scăzut al calităţii aerului respirat, expunerea la alergeni din interiorul locuinţelor şi stilului de viaţă stresant.
Nu staționa cu motorul pornit lângă un loc de joacă, lângă o grădiniță, lângă o școală.
Vei pune în pericol sănătatea copiilor, posibil chiar a copilului tău.
În afară de a genera poluare a aerului și irosirea combustibilului, lăsarea motorului la ralanti atunci când nu sunteți în trafic vă poate costa chiar viața așa cum puteți citi mai sus. Gazul de monoxid de carbon este produs atunci când arderile de combustibil și motoarele vehiculului sunt la ralanti. Este incolor, insipid și inodor, fără a da niciun indiciu al prezenței sale.
Când este inhalat, monoxidul de carbon împiedică celulele sanguine să transporte suficient oxigen, astfel încât creierul și inima suferă rapid, dăunând întregului corp. Chiar dacă scapi de moarte, pot rezulta leziuni permanente ale creierului.
Nu lăsăți niciodată motorul unei mașini să funcționeze într-un spațiu închis sau undeva cu aerisire slabă! Cu siguranță ai văzut măcar o singură dată într-un film, o mașină cu motorul pornit într-un garaj și persoane în stare inconștientă. Ei bine, nu e doar film, în realitate monoxidul de carbon se poate dovedi mortal în câteva minute.Țevile de eșapament defecte, ruginite și cu scurgeri, pot provoca pătrunderea monoxidului de carbon în interiorul vehiculului prin posibile crăpături în podele.
Nu ar trebui să dormim într-o mașină parcată în timp ce motorul funcționează, chiar dacă suntem obișnuiti să facem asta atunci când suntem obosiți, când venim de la un drum foarte lung. Calculați-vă traseul, odihniți-vă în cea mai ieftină camera de hotel, nu vă puneți viața în pericol!
Dacă ai parcurs tot textul (și iți mulțumim pentru asta!) iată și ce puteti face mai departe!
Gândiți-vă la consumul de combustibil de fiecare dată când folosiți o mașină.
-Când conducătorii de vehicule ușoare din Canada au evitat mersul cu motorul la ralanti pentru doar cinci minute, au economisit 1,9 milioane de litri de combustibil în valoare de peste 1,3 milioane de dolari. La fel de important, au prevenit intrarea în atmosferă a peste 1,4 milioane de tone de CO2.
Sunt acțiuni individuale dar atunci când sunt întreprinse de milioane de oameni, pot face diferența!
-Minimizează încălzirea la ralanti. Acest lucru este important mai ales iarna, deoarece emisiile se pot dubla la un motor rece.
-Conduceți după cel mult 30 de secunde de staționat, asta daca nu sunteți în trafic.
– Nu lăsați niciodată vehiculul cu motorul pornit în timp ce intrați în magazinul de la colț, un restaurant fast-food, sau într-o parcare subterană.
Repere internaționale:
Limita de timp considerată acceptată în vederea staționării unui vehicul cu motorul pornit, dacă aceasta nu se află în trafic este de:
-10 secunde în Italia și Franța;-20 de secunde în Austria;-40 de secunde în Germania;-60 de secunde în Olanda;-2 minute în Suedia și Finlanda.
Sancțiunile pornesc de la: -20 de lire în Anglia;-130 de euro în Belgia;-135 euro în Franța (pot ajunge până la 750euro);-2000 de dolari în statul New York